Pontus Frithiofs viltköttbullar på vildsvinsfärs

Pontus Frithiofs viltköttbullar på vildsvinsfärs

Här kommer en twist på en riktigt klassiker – Viltkötbullar på vildsvinsfärs med  enbärsgräddsås, västerbottenpotatispuré, rårörda lingon och pressgurka. 

Vildsvinskött är gott, magert med mild viltsmak som passar utmärkt att göra köttbullar på. Att laga köttbullar på vildsvin är dessutom klimatsmart och kan ge hela 90% lägre klimatpåverkan på din måltid.

WWF:s köttguide

Ingredienser:

Vildsvinsköttbullar

  • 500g viltsvinsfärs
  • 1 st ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 msk skånsk senap
  • 1 tsk salt
  • 1 st gul lök
  • Nymalen vitpeppar byts ut till peppar
  • Smör och olja till stekning

 

Enbärsgräddsås

  • 1 gul lök
  • 2 msk + 2 msk smör
  • 1 msk krossade enbär
  • 2–3 dl utspädd viltfond enligt förpackning
  • 3 dl grädde
  • 1 msk konjak eller sherry
  • Maizena utrört i lite vatten

 

Västerbottenpotatispuré

  • 800g mjölig potatis
  • 100 g smör
  • 100g riven Västerbottensost
  • 2-3 dl mjölk
  • Salt

 

Rårörda lingon

  • 2 dl lingon (frysta)
  • 1 dl strösocker

 

Pressgurka

  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 st gurka

Så här gör du:

Köttbullar

  1. Svetta löken i smör, lägg den sedan åt sidan för att svalna av något.
  2. Blötlägg ströbrödet i mjölk minst i en kvart, rör om en gång.
  3. Blanda köttfärsen med salt, peppar och salt. Knäck i ägget i färsen, rör ihop så att färsen blir homogen,
  4. Tillsätt mjölk- och ströbrödsblandningen, vänd sist i löken och blanda hastigt runt.

Rulla köttbullar i önskad storlek.

Stek köttbullarna runt om i smör och olja på medelhög värme.

Enbärsgräddsås

  1. Svetta enbär och lök i 2 matskedar smör i en kastrull. Häll på fond och ge ett uppkok.
  2. Tillsätt grädde, låt sjuda i 10 minuter. Red av med lite maizena utrört i vatten.
  3. Smaka av med salt och en matsked konjak eller sherry.
  4. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt ytterligare 2 matskedar smör.

Västerbottenpotatispuré

  1. Skala potatisen, lägg ni rymlig kastrull. Täck potatisen med lättsaltat vatten.
  2. Låt potatisen koka mjuk under lock.
  3. Koka upp mjölken tillsammans med smöret.
  4. Häll av potatisen med en och låt den ånga av.
  5. Pressa potatisen ner i en kastrull, tillsätt den varma mjölken och smöret samtidigt som du vispar potatisen.
  6. Tillsätt riven västerbottenost och vispa till en slät potatispuré.
  7. Smaka av med salt.

Rårörda lingon

  1. Blanda lingon med socker i en bunke,
  2. täck bunken med plastfilm och låt stå framme i rumstemperatur ett dygn tills sockret har smält.
  3. Rör runt i lingonen, smaka av.
  4. Lägg upp lingonen i en burk och förvara i kyl.
  5. Håller minst två veckor i kyl.

Pressgurka

  1. Rör ihop ättika, socker och vatten i en kastrull. Sjud ättikslagen tills sockret löst sig, Ställ lagen kallt tills den svalnat av helt.
  2. Skiva gurkan tunt och lägg dem i en bunke. Salta gurkan och blanda blanda runt.
  3. Låt gurkan saltas ur ca 10 minuter.
  4. Häll av vätskan från gurkan.
  5. Fyll en rymlig behållare med ursaltad gurka och täck den sedan med 123-lagen.
  6. Låt gurkan stå minst en timma. Överbliven lag går att spara.