Dovhjortsbiffar med citron- och smörbakad vitkål 

Dovhjortsbiffar med citron- och smörbakad vitkål 

En riktigt god och lättlagad middag på dovhjort. Färs på dovhjort har en mild viltsmak som är utsökt att göra biffar på. Vitkålens mjuka och lätta smak med citronens fräschör skapar en perfekt balanserad måltid.

Ingredienser:

  • 800 g viltfärs av dovhjort 
  • 2 ägg 
  • 2 msk salt 
  • dl rostad lök 
  • 1 dl crème fraiche 
  • 2 krm malen svartpeppar 
  • 1 dl riven ost av valfri sort 
  • 1 vitkålshuvud 
  • 1 citron 
  • 100 gr smör 

Så här gör du:

Kålen 

Ett vitkålshuvud delas i sex stycken klyftor. Smörj en form och lägg klyftorna i den. Lägg en rejäl klick smör på varje kålklyfta och salta och peppra. 

Baka i ugnen på 175 grader i ca 40 min eller tills den är mjuk. Ös den gärna någon gång under tiden. Ta ut och toppa med flingsalt och pressa lite citron över. 

Hjortfärsbiffar 

Rör ihop alla ingredienser till en smet. Gör ett litet stekprov och smaka av, det kan behövas mer salt och peppar. Häll vatten i ett glas och ta fram en matsked. Doppa skeden i vattnet och gör biffarna med hjälp av skeden så blir de jämna i storlek. 

Lägg biffarna i en smörjd ugnsfast form, sätt i ung med 200°C med grill/varmluft på, stek i ugnen ca 10 min och låt vila 1 min under folie innan de serveras. 

Servera med rårörda lingon.

Recept: Sandra Hamilton.

Bild: Cecilia Möller