Gryta på vildsvin med aprikoser, mandel och enbär

Gryta på vildsvin med aprikoser, mandel och enbär

Vildsvin är som fläskkött men mörkare, smakrikare och inte lika fett. Här kommer ett recept på vildsvinsgryta med vitlök och aprikos, som både är mustigt och gott.

Se till att grytan får koka varsamt och försiktigt med lock under hela tillagningstiden. Denna gryta passar sig även bra till storkok, då grytor oftast är godare dagen efter när de har fått stå och gotta till sig.

Ingredienser (4 pers):

  • 700 g Grytbitar av vildsvin (karré eller bog)
  • 3 msk Tomatpuré
  • 4 dl Rödvin
  • 1 l Buljong
  • 8 st Lagerblad
  • 4 st Timjankvistar
  • 1 st Vitlöksklyfta, hel
  • 10 st Enbär
  • 2 st Schalottenlökar, skivad
  • 1 dl Russin
  • 15 st Torkade Aprikoser
  • 1 dl Rostad mandel
  • 1 dl Mixade örter

Så här gör du:

  1. Tärna ner köttet i 2-3 cm stora bitar och bryn i smör, krydda med salt och peppar.
  2. Tillsätt tomatpurén, vin och buljong och låt det koka upp och skumma av. Om ni har en tryckkokare så kan ni använda den. Det kommer spara tid och ni får en fantastiskt mustig och fin gryta.
  3. Lägg i lagerblad, timjan, enbär och vitlök och koka i tryckkokaren i ca 35 min, eller om ni använder en vanlig gryta, låt det koka på låg värme i ca 2 tim.
  4. Fräs upp löken tillsammans med mandel, aprikoser och russin.
  5. Lägg allt i grytan tillsammans med potatisen som delats i mindre bitar.
  6. Koka i 5 min och avsluta med att vända i örterna, red eventuellt av med maizena och krydda med salt och peppar.
  7. Servera med kokt potatis med skal.