Hjort Bourguignon

Hjort Bourguignon

Värm dig med en härlig hjortgryta med rödvin och timjan. Ja, precis som en Boeuf Bourguignon som fransmännen kallar köttgryta med rödvin… fast med hjort.

Att få till en bra gryta är ganska enkelt. Knepet ligger i mycket kärlek och lite tid. Ge din gryta möjlighet att småputtra länge för att se till att köttet blir riktigt härligt mört och för att alla smaker ska rundas av. Du kan med fördel laga grytan dagen innan och sedan låta den stå i kylen över natten. Det är ett välkänt knep att det mesta blir ännu godare dagen efter.

Servera med kokt eller pressad potatis.

Ingredienser:

  • 500 gram hjort grytbitar, från svenskt gårdsvilt (Du kan också byta ut grytbitar av hjort till vildsvin, minst lika gott) köp här på mathem.se
  • 100 gram bacon eller rökt fläsk
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 liten gul lök
  • 2 morötter
  • 1 hg (ca 3 – 4 dl) champinjoner
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk tomatpuré
  • 3-5 dl vatten
  • 3 dl rött vin
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 lagerblad
  • timjan
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1-2 msk japansk soja
  • 1 dl syltlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja

Så här gör du:

  1. Strimla baconet. Skala och hacka gul lök och vitlöksklyftorna. Skala och tärna morötterna. Lägg åt sidan till steg 6.
  2. Använd en stor gryta, gärna gjutjärn, och se till att den är varm innan du börjar steka köttet.
  3. Stek grytbitarna av hjort i smör med salt och peppar. Bryn köttet gärna lite i taget i omgångar, så att du ser att det får stekyta. (Lägger man i allt på samma gång är det risk att grytan kyls ner och då kan köttet koka istället för att det steks och får färg)
  4. Ta upp köttet från grytan och lägg åt sidan.
  5. Häll i lite olivolja i grytan och stek gul löken, vitlök, morötter och bacon så att baconet släpper fett och löken fått lite färg.
  6. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt tomatpuré och mjöl och rör runt i någon minut och häll sedan på vinet. Låt det koka ner ett par minuter.
  7. Häll på vatten så att det täcker allt kött. Lägg i buljongtärningarna, och kryddor – timjan, lagerblad salt och peppar. Låt grytan puttra på svag värme i ca 1,5 timme eller tills köttet är mört.
  8. Skär upp champinjonerna. Tillsätt svamp och syltlök till grytan och låt det koka i ca 15 minuter till innan servering.
  9. Smaka av med socker, soja, salt och peppar.
  10. Servera med pressad potatis, potatismos eller annat valfritt tillbehör. Toppa med färsk persilja.