Pontus Frithiofs hamburgare på vildsvin

Pontus Frithiofs hamburgare på vildsvin

Burgare är alltid en hit, till vardags eller till fest. Med Pontus recept på vildsvinshamburgare, hemmagjort ketchup och ölkokt lök som gifter sig med viltköttet kommer du att bli kung vid spisen.

Vildsvinskött är gott, magert med mild viltsmak som passar utmärkt att göra köttbullar på. Att laga köttbullar på vildsvin är dessutom klimatsmart och kan ge hela 90% lägre klimatpåverkan på din måltid.

WWF:s köttguide

Ingredienser:

Vildsvinsburgare

  • 500g vildsvinsfärs från Svenskt Gårdsvilt, GW:s utvalda
  • 3 st hamburgerbröd
  • 3 skivor hamburgercheddar

Ölkokt lök:

  • 5 gula lökar
  • 1 tsk socker
  • 1 dl mörkt öl
  • 3 msk smör
  • 2 lagerblad

Hemkokt Ketchup 

  • 1,5 dl socker
  • 2 röda chili, urkärnad
  • 1 stjälk selleri
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl rödvinsvinäger
  • 1 liter krossade tomater
  • av god kvalitet
  • 4 msk tomatpure
  • 2 msk sambal oelek
  • Ättiksprit (12 %)
  • Salt
  • 50 g ingefära
  • 2 schalottenlökar, skalade

Så här gör du:

Förbered den ölkokta löken och ketchupen innan du börjar med hamburgarna. Tänk också på att ha en riktigt het panna när du steker burgarna så att köttet får en fin och krispig yta.

Vildsvinsburgare

  1. Forma tre stycken hamburgare av viltsvinsförsen.
  2. Värm en stekpanna så att den blir riktigt het.
  3. Lägg ner hamburgarna i stekpannan och stek hårt i ca 3 minuter. Salta och peppra hamburgaren ovanpå efter att den vänds.
  4. Lägg på en skiva ost på varje burgare, sänk värmen något och låt hamburgarna ”gå klart” försiktigt på andra sidan.
  5. Salta och peppra en form, lägg över hamburgarna och låt de vila så att de precis blir färdiga av eftervärmen.

Ölkokt lök

  1. Skiva löken och stek på låg värme i smör tills den blir gyllenbrun.
  2. Tillsätt lite socker.
  3. Häll öl och lägg lagerblad över löken, låt ölet koka in och smaka av med salt och peppar.

Hemkokt Ketchup

  1. Finhacka schalottenlök, chili, selleri och ingefära.
  2. Värm en gryta till medeltemperatur och karamellisera sockret.
  3. Tillsätt chili och vitlök och rör runt.
  4. Tillsätt vinägern och låt det reducera till sirapsliknande konsistens.
  5. Tillsätt tomatpuré och sambal oelek, rör om.
  6. Häll på krossade tomater och låt ketchupen sjuda med ett lock på glänt cirka 2 timmar.
  7. Smaka av med salt och lite ättika.
  8. Mixa ketchupen slät med kannmixer eller stavmixer.

Montering

Rosta hamburgerbröden, lägg ölbrässerad lök i det undre brödet, lägg på köttet, lägg en klick av er favoritketchup (eller hemmagjord) i locket på varje hamburgare och bygg ihop hamburgarna.