Tartar på hjort med jalapeño, frittad lök, rågkrisp och morötter

Tartar på hjort med jalapeño, frittad lök, rågkrisp och morötter

En idealisk rätt att göra på smakrikt viltkött. Gör alla tillbehör färdiga, hacka köttet till tartaren, lägg upp och servera direkt.

Det är viktigt att använda kött av fin kvalitet till tartaren. Köttet bör ha varit fryst och ska tinas långsamt i sluten förpackning i kylskåp.

Ingredienser (4 pers):

  • 400 g hjort
  • 3 msk olivolja
  • 2 st morötter, gärna färgglada
  • 1 st rödlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja, fruktig
  • 200 g rågbröd
  • 50 g smör
  • 1 tsk chili flakes
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 st jalapeño
  • 1 äggula
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 1,5 dl matolja
  • 1 msk vinäger
  • 100 g hyvlade skogschampinjoner
  • friterad lök
  • smörgås krasse
  • salt och peppar
  • zest från 1 citron

Så här gör du:
.

Hjort
1. Hacka upp köttet i små bitar eller mal det i köttkvarn.
2. Lägg det direkt på en planka/tallrik. Krydda med salt, peppar, citronzest och olivolja.

Grönsaker
1. Hyvla eller skiva morötterna tunt, finstrimla löken och vänd med vinäger, olja, salt och peppar.
2. Låt ligga och dra i minst 5 min, arrangera sedan på köttet.

Sås
1. Bränn jalapeñon och tag av skalet, rensa ur kärnorna och skär ner i bitar.
2. Mixa samman äggula, senap, vinäger och jalapeño.
3. Tillsätt oljan lite i taget medan du mixar går så att tills såsen blir tjock.
4. Smaka av med salt och eventuellt lite vinäger.
5. Fyll en spritspåse och ringla över köttet vid servering.

Rågkrisp
1. Mixa rågbröd grovt, mortla kryddorna grovt.
2. Stek brödet krispigt i en stekpanna med smör och kryddor. Smaka av med salt.
3. Arrangera på tallrik och garnera med hyvlade champinjoner, friterad lök och krasse.