Vildsvin med hasselbackspotatis och syrlig äppelsallad 

Vildsvin med hasselbackspotatis och syrlig äppelsallad

En klassiker där vildsvinsköttet kommer till sin rätt med en fräsch äppelsallad som lyfter smakerna.

Ingredienser:

Vildsvinsstek

  • 800 gram benfri stek – karré eller ytterfilé av vildsvin
  • Salt och peppar
  • Lite timjan
  • Torkad vitlök.

Hasselbackspotatis

  •  8 fasta potatisar
  • 4 -6 msk smält smör
  • salt
  • ströbröd eller hackade hasselnötter

Äppelsallad 

  • 1 grönt äpple 
  • 1 rött äpple 
  • 1 rödlök 
  • 1,5 msk vinäger 
  • 3 msk olivolja 
  • Salt och peppar och lite socker. 

Så här gör du:

Vildsvinsstek

  1. Gnid in steken med kryddorna

  2. Bryn steken i en het panna med en klick smör eller neutral matolja.

  3. Kör färdigt steken i ugnen till den kommit upp i 64-67 grader. Låt den vila när den kommit upp i temperatur. Servera köttet skuret i tunna skivor. 

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 °C.

  2. Skala potatisen och skär av en bit i botten så att den står stadigt. Skär tunna skivor i potatisarna men inte helt igenom.

  3. Ställ potatisen i en ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla med smör och baka dem i ugn ca 45-55 minuter. Pensla på mer smör med jämna mellanrum. Efter ca 25 min strör du över salt och ströbröd eller hasselnötter. Potatisen ska vara mjuk inuti och ha fin jämn färg. 

Äppelsallad

  1. Skär ett grönt och ett rött äpple i tärningar.
  2. Finhacka rödlök och koriander.
  3. Blanda samman och tillsätt olja och vinäger. Blanda och smaka av med salt peppar och lite socker för att ta ner syran. 

Recept: Sandra Hamilton.

Bild: Cecilia Möller