En klassiker där vildsvinsköttet kommer till sin rätt med en fräsch äppelsallad som lyfter smakerna.
Ingredienser:
Vildsvinsstek
- 800 gram benfri stek – karré eller ytterfilé av vildsvin
- Salt och peppar
- Lite timjan
- Torkad vitlök.
Hasselbackspotatis
- 8 fasta potatisar
- 4 -6 msk smält smör
- salt
- ströbröd eller hackade hasselnötter
Äppelsallad
- 1 grönt äpple
- 1 rött äpple
- 1 rödlök
- 1,5 msk vinäger
- 3 msk olivolja
- Salt och peppar och lite socker.
Så här gör du:
Vildsvinsstek
-
Gnid in steken med kryddorna
-
Bryn steken i en het panna med en klick smör eller neutral matolja.
-
Kör färdigt steken i ugnen till den kommit upp i 64-67 grader. Låt den vila när den kommit upp i temperatur. Servera köttet skuret i tunna skivor.
Hasselbackspotatis
-
Sätt ugnen på 225 °C.
-
Skala potatisen och skär av en bit i botten så att den står stadigt. Skär tunna skivor i potatisarna men inte helt igenom.
-
Ställ potatisen i en ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla med smör och baka dem i ugn ca 45-55 minuter. Pensla på mer smör med jämna mellanrum. Efter ca 25 min strör du över salt och ströbröd eller hasselnötter. Potatisen ska vara mjuk inuti och ha fin jämn färg.
Äppelsallad
- Skär ett grönt och ett rött äpple i tärningar.
- Finhacka rödlök och koriander.
- Blanda samman och tillsätt olja och vinäger. Blanda och smaka av med salt peppar och lite socker för att ta ner syran.
Recept: Sandra Hamilton.
Bild: Cecilia Möller