Viltfärsbiffar med rotselleri och äpple

Viltfärsbiffar med rotselleri och äpple

Fantastiskt gott recept på viltfärsbiffar av Tommy Myllymäki.

Viltfärs är väldigt magert kött, så tillsätta gärna lite fet fläskfärs. Som tillbehör till vilt känns det naturligt att använda rotselleri och äpple, som också har sin säsong under hösten.

Ett recept ur Kött, vilt och fågel, Natur&Kultur.

Foto: Charlie Drevstam.

Ingredienser (4 pers):

Viltfärsbiffar

  • 400 g viltfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,75 dl gräddmjölk, eller blanda grädde och mjölk 50/50
  • 2 tsk salt
  • 1 msk enbär, krossade
  • 1 tsk torkad timjan, matolja och smör till stekning

Tillbehör

  • 400g rotselleri
  • 2 färska äpplen
  • Solrosfrön
  • Bladpersilja

Så här gör du:

  1. Blanda färs, lök, ströbröd, ägg, senap, gräddmjölk, salt, enbär och timjan.
  2. Forma biffar och stek dem i olja och smör tills de är helt klara.
  3. Tillsätt timjanblad, matolja, salt och nymald svartpeppar.
  4. Sätt ugnen på 220 grader.
  5. Skala och skär äpple i bitar. Skär även rotselleri i klyftor.
  6. Gnid in rotsellerin med olja och timjan och rosta i ugnen tills den är gyllene och mjuk.
  7. Låt äppelklyftorna rosta med de sista 10 minuterna.
  8. Strö solrosfröna över grönsakerna, lägg på biffarna och toppa med persiljan.