Så äter du mer hållbart

Så äter du mer hållbart

Allt fler inser vikten att veta var råvarorna till vår mat kommer ifrån och vi söker efter det genuina och äkta! Här är tre enkla tips för att äta mer hållbart.

Vi vill veta vad vi stoppar i oss, inte enbart på grund av vår egen hälsa, utan också på det avtryck vår mat ger till vår omvärld. Vi söker efter hållbara resurser. Vi vill välja noggrant utvalda råvaror som ger äkta upplevelser; både i form av smak, ärlighet och hållbarhet.

1. Välj svenskt och närproducerat
All matkonsumtion har en klimatpåverkan, men att äta är nödvändigt. Det vi kan göra är att försöka minska den negativa påverkan genom att välja mer närproducerat. 70 procent av växthusgasutsläppen från maten vi äter kommer från importerad mat (Källa).

2. Välj efter säsong
Våra skogar innehåller en naturresurs som ger oss unika råvaror – viltkött. Viltkött är gott tillsammans med naturliga tillbehör. Utgå från säsongens råvaror av rotfrukter, grönsaker, frukt och bär.

3. Undvik matsvinn
Det enklaste (och viktigaste!) du kan göra för att minska matens klimatpåverkan är att sluta slänga bort ätbar mat. Vi slänger fortfarande var femte matkasse, ett enormt slöseri med resurser!